Olej lniany i jego właściwości

11 marca 2013

LenCzy olej lniany rzeczywiście ma tak dobry wpływ na nasze zdrowie? Osobom, które chorują na nowotwory, miażdżycę i inne ciężkie przypadłości, chcielibyśmy podpowiedzieć jedno: nawet w klinice dr Budwig wychodzenie z raka nie było stuprocentowe. Uważamy, że dieta Budwig pomaga, mamy na to dowody naukowców i mamy na to przykłady z życia wzięte, bo znamy osoby, które chorowały, a które z raka zostały wyleczone: nie tylko samą dietą, ale przy jej współudziale. Nie traktujmy jednak wskazówek dr Budwig jako pewnika i jako jedynej skutecznej metody lekarskiej.

 

Czasem zdarza się, że dieta Budwig jest zupełnie nieskuteczna. Nie dlatego, że jej autorka się pomyliła, ale dlatego, że jej wskazówki nie są realizowane przez osoby, które się diecie poddają. Dr Budwig stwierdziła, że to właśnie olej lniany najlepiej się do tej diety nadaje, ponieważ zawiera najlepszy stosunek kwasów Omega-3 do innych rodzajów kwasów Omega, które bynajmniej aż tak zdrowe nie są. Chcesz zacząć dietę? Zadbaj przede wszystkim o pewne źródło oleju, z którego będziesz korzystał. Niestety produkty importowane, szczególnie zza wschodniej granicy, mają zupełnie odwrócone proporcje kwasów Omega-3 do innych kwasów, co powoduje, ze są one nieskuteczne.

 

To bynajmniej nie doktor Budwig uznała, że olej lniany i siemię lniane mają dobry wpływ na nasze zdrowie. Ona tylko (a raczej aż) zauważyła, że pomaga on w leczeniu nawet najcięższych chorób. Len towarzyszy ludziom od początków cywilizacji: jest rośliną oleistą, ale też włóknistą. Do tej pory len wykorzystuje się w branży odzieżowej.

 

Hipokrates, ten sam, który ułożył treść wciąż obowiązującej przysięgi lekarskiej, jako jeden z pierwszych dostrzegł właściwości lecznicze lnu. Polecał stosowanie go na zapalenie błon śluzowych oraz jako środek łagodzący bóle podbrzusza i biegunkę. Nieco czasu jednak minęło, zanim z lnu zaczął być tłoczony olej, ponieważ tę technikę opanowali dopiero Słowianie. Nasi przodkowie też bardzo szybko dostrzegli fakt, że len ma właściwości lecznicze. Stosowali go na rany oraz na skórę chorobowo zmienioną.

 

Do tej pory naturalnie wydestylowany, bursztynowy, mający lekko rybny posmak, olej lniany, stosuje się nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też w kosmetycznym i leczniczym. Prawie 90 procent jego składu to nienasycone kwasy tłuszczowe Omega, w tym przede wszystkim (około 80 procent wszystkich kwasów) Omega-3, któremu dokładniej przyjrzeliśmy się w innym artykule. Olej lniany jest również bogaty w witaminę E. Wpływa korzystnie na praktycznie cały organizm człowieka, a przede wszystkim na układ krążenia i pokarmowy. Używany jest też w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.

Tagi: ,

Zostaw odpowiedź

*